De Kleuren van een paard (2024)

Er bestaan veel kleuren in de paarden wereld. Iedereen herkent een zwart paard. Maar is hij wel zwart? Er zijn zoveel onderscheidingen dat het af en toe moeilijk is een paard een kleur te geven. Om kleuren echt goed te benoemen moet je wat afweten van erfelijksheidsleer/Kleurvererving.

* Er zijn drie basiskleuren. Alle andere kleuren zijn hiervan afgeleid.
* Dan heb je vier verdunningsfactoren. ( (Dun, Creme, Silver en Champagne) Gemengd met de basiskleuren krijg je weer enkele mooie combinaties.
* De schimmels (grijze paarden)
* en natuurlijk de onderbroken kleuren. Oftwel de bonten
* Fotoalbum; aparte kleuren en aftekeningen. Bekijk hier hoe apart paarden qua kleur kunnen zijn.

De Kleuren van een paard (1)
Links vos, rechts zwart. De basiskleuren dus.

Kleurvererving

De kleur van een paard word bepaald door het paard zijn genotype, de genen voor kleuren die het paard draagt dus.

Iedereen heeft wel over chromosomen gehoord, elk dier heeft chromosomen in zijn cellen.
Chromosomen bestaan uit genen, genen komen altijd voor in paren, ze bestaan dus uit 2 delen, deze delen worden apart een allel genoemd.
Een chromosoom draagt dus een hele rij met genen, en elk gen is opgebouwd uit 2 allelen.
Bij de voortplanting erft het veulen een helft van de vader, (zaadcel) en een helft van de moeder, (eicel).
De eicel en zaadcel bevatten ieder de helft van het genetisch materiaal van het ouderdier, je moet je voorstellen dat het chromosoom in tweeën word gescheurd, en dat dus elk gen één van zijn allelen meegeeft. De 2 helften samen vormen dus weer samen een chromosoom, de kleur die het veulen uiteindelijk word, word dus eigenlijk bepaald door welk allel is meegegeven bij het in tweeën scheuren.
Een allel is dus eigenlijk simpel gezegd een 1/2 deel van een gen.

hom*ozygoot en heterozygoot

Als een gen 2 dezelfde allelen heeft word hij hom*ozygoot genoemd, als hij 2 verschillende allelen bevat word hij heterozygoot genoemd.
hom*ozygoot = 2 dezelfde. Heterozygoot = 2 verschillende.
Waarom is dit belangrijk? Als een gen hom*ozygoot is, en doormidden word gescheurd weet je zeker dat het veulen dit allel krijgt, 100% dus, als het gen heterozygoot is, heb je 50% kans op het ene allel en 50% op het andere.
Hoe kun je weten of een paard hom*ozygoot of heterozygoot is? Ten eerste; fokt een paard altijd een bepaald gen door, en heeft het andere ouderdier het niet, dan is het hoogstwaarschijnlijk dat het hom*ozygoot is voordat gen. Let wel de beide ouders van dit paard zullen dat gen ook moeten dragen.
Als het paard dus de ene keer wel en de andere keer niet dat gen doorgeeft is hij heterozygoot voor dat gen, het heeft het dan maar van 1 van zijn ouders geërfd.

Dominant en recessief

Genen kunnen dominant of recessief zijn.
Dominante genen hebben maar 1 allel nodig om zich te tonen, recessieve genen hebben beide, dus 2, allelen nodig om zich te kunnen laten zien.
Dominant betekend dus niet dat het paard het altijd krijgt! Dominant betekend dat als een paard het gen heeft het ook uit.
(Zilver en agouti (bruin) zijn wel dominant alleen niet zichtbaar op een voskleuring dier)

Verklarende woordenlijst:

* allel: Genen die op een bepaalde locus kunnen voorkomen
* Locus: Een positie op een cromosoom door genen die verantwoordelijk zijn voor een bepaalde eigenschap.
* primitieve aftekeningen:. Zebra strepen aan de benen, aalstreep, masker, toppen en randen van de oren, schoudervlam of schaduw, halsstrepen of schaduw, spinnewebtekening op hoofd, witte dekharen in manen of staart en/of een gespikkeld patroon.

Vos en zwart, de basiskleuren
De Kleuren van een paard (2)

Elk paard, ongeacht de kleur die hij laat zien, heeft een basiskleur. Deze basiskleur is rood (vos) of zwart.

Zwart wordt aangeduid met "B" en vos wordt aangeduid met "ee". Zwart is dominant over vos en vos is recessief t.o.v. zwart.

Vos
De Kleuren van een paard (3)
Belisar

Dit is een rood achtige kleur. Maar kan ook de kleur van lever hebben van van koffie. Of heel licht zoals sommige haflingers. Vos onder invloed van de Sooty gen kan ook veel zwarte haren hebben.
De voskleur komt heel vaak voor. In de westernwereld gebruiken ze het woord "sorrel" om de lichte kleuren aan te geven. Vos is de makkelijkste kleur om te fokken. Als de ouders vos zijn dan is het veulen ook altijd vos. Vos is recessief. ee. Dus een hom*ozygoot. En dat is de reden dat vos x vos altijd vos geeft.

Sommige paardenmensen zeggen dat vossen een zachte huid hebben en een opvliegend karakter. Net zoals ze dat zeggen van roodharige mensen. Ik heb er echter nooit enige waarheid in kunnen ontdekken.
Er zijn enkele rassen die uitsluiten vos fokken. De bekendste is de Haflinger. Maar ook de Suffolk Punch en het Schleswig trekpaard zijn vos.

Een paard met lichte staart en manen komt minder voor en is daarom ook geliefd. Wordt vaak aangeduid als zweetvos. Deze lichte manen en staart kan alleen voorkomen bij voskleurige paarden. hel zelden komt het voor bij bruine paarden (bijna altijd arabieren) deze hebben dan zilverkleurige haren in de staart. Ook de koffievos is zeldzaam en daarom geliefd.

Wist je dat paarden met een 'zeldzame' kleur vaak duurder zijn door de kleur?

* Een vos is een rood gekleurd paard in alle mogelijke tinten
* Bij alle tinten kunnen lichte manen en staart voorkomen
* vos maal vos blijft altijd vos
* vos is een basiskleur
* vos heeft vaak dezelfde kleur staart/manen als de vacht

De Kleuren van een paard (4)
Karan= koffievos

De verschillende voskleuren komt door de flaxen genen. F-serie. En ander reeksen tan.

Zwart (black)

Egaal zwarte paarden zijn vrij zeldzaam. Of een paard echt zwart is kun je vaak zien aan de haren rond de neus. Helaas moet je vaak een deken gebruiken in de zomer wil je een paard echt zwart houden. Ook van de "echt zwarte" zelfs hom*ozygoten, verbleken er vele in de zon.

Sommige paarden worden onterecht als zwart gezien. Ze zijn zo donker dat het haast niet te zien is. Dat noemen we smokeyzwart. Deze paarden lijken zwart in volle vacht, maar bij het verharen kleuren ze vaak stofgrijs.

* Een zwart paard is egaal zwart, afgezien van de aftekeningen
* Zwart is na vos een recessieve kleur
* zwart maal zwart geeft zwart of vos
* Er zijn verschillende soorten zwarte paarden. Echte zwarte (verbleken minder snel) en 'zomerzwart' waarbij het zwart in de loop van het seizoen verbleekt
* koolzwart. Een paard zonder glans, noemen we een koolzwarte
* Gitzwart. Dit paard heeft een metaal glans
* Smokey zwart (Smokey Black, die naam is weg gelegd voor zwarte paarden met de creme gen)
* Zwart is een dominante gen

De Kleuren van een paard (5)
Jolly is dus een echte zwarte.

De Kleuren van een paard (6)
Unique lijkt wel zwart. Maar de haren bij de neus en flanken, zoals op deze foto goed te zien is, zijn bruin. Zodoende is Unique een donkerbruin paard.

De Kleuren van een paard (7)
Bobby is 'zomerzwart'

De Kleuren van een paard (8)
Sommige zwarte krijgen een blauwe gloed. Dit paard noemen ze dus gitzwart.

De Kleuren van een paard (9)
Een paard zonder glans, noemen we een koolzwarte.

Bruin

Bruin hoort eigenlijk niet bij de basiskleuren. Bruin heeft namelijk als basiskleur zwart. Maar door een wijzigingsfactor is het paard bruin geworden. Een bruin paard is dus eigenlijk een zwart paard met een genetische wijziging.

Maar alle andere verdunningsfactoren of patronen kun je terugbrengen naar vos, bruin of zwart. Vandaar dat ik hem hier noem. Dat is makkelijker om de rest te begrijpen.

De Kleuren van een paard (10)
links; lichtbruin,
midden; bruin en
rechts; donkerbruin

Bruin (bay)

De Kleuren van een paard (11)
Volcano

Een bruin paard heeft altijd een egaal gekleurd lijf met zwarte staart en manen. De benen zijn zwart.(met of zonder aftekeningen) De oorpuntjes zijn ook vaak zwart. De kleur komt in verschillende tinten voor. Ook bij de bruine kan sooty ervoor zorgen dat ze niet egaal gekleurd zijn, maar dat op de hals en billen bijvoorbeels veel zwarte haren zijn.

* standaard bruin: Normaal egaal roodbruin lichaam
* Bloed bruin; Een donker bruin met de kleur van donkerbloed met een buine paarse gloed over het geheel.
* Mahonie: Bruin-rood, met verdeeld over de hele vacht wat lichtere en donkere pleken(appeltjes)
* Koper: Helemaal oranje-rood
* Goud: Het goudkleurige bruin met weinig rod geeft een geelachtige indruk, maar heeft wel een zwarte staart, manen en benen.
* lichtbruin: de lichtbruine tint mag je niet vergelijken met bovengenoemde tinten. Lichtbruine paarden zijn bruin en hebben geen zwarte staart/manen en benen.

* Een bruin paard heeft meestal een bruine vacht en zwarte manen/staart en benen.
* een donkerbruin paard is eigenlijk een zwart paard met een genetische wijziging

De Kleuren van een paard (12)

Een kenmerk die bij bruine vaak voorkomt is een meelsnuit(of kopersnuit). Die zie je ook vaak bij bruine paarden. Dit is geen aftekening maar heeft ook te maken met genetica. Het lijkt alsof het paard met zijn neus in het meel heeft gezeten. Bij de flanken en achter de ellebogen is het ook vaak lichter. Ook hier heb je weer veel verschillen.

De meelsnuit wordt ook Seal Brown genoemd en is genetisch anders dan de "normale" Agouti, het is daar weer een "afwijking" van.

Verdunningskleuren

Nu we de basiskleuren hebben gehad gaan we naar de verdunningskleuren. Dit zijn de kleuren die een basiskleur hebben die verdund is. De genen zijn hier de oorzaak van. Door deze wijzigingen zijn ongeveer alle kleuren mogenlijk. Nu wordt het dus een stuk ingewikelder

Er zijn hier ook weer 3 hoofdtypes die de basiskleuren veranderen. Dat is de Cremelo, (verduning met albinisme(wit) de wildkleur (verdunning). En de Silver (Taffy). (verzwakking van een kleur)

Verdunnende kleur: Cremello
In het kort: Kleur afzwakkend mechanisme.

Paarden met een cremello factor hebben dus een basiskleur die iets gewijzigd is.

Een paard heeft niet meer dan 2 allelen uit de C serie.
De C+ zorgt ervoor dat het pigment volledig wordt aangemaakt. En krijg je dus een basiskleur.
Ccr zorgt er juist voor dat er helemaal geen pigment wordt aangemaakt. En krijg je een pseudo albino.
(nep albino)

Echte albino's komen niet voor bij paarden. Dat is best opvallend want bij alle andere dierensoorten, inc de mens, komen albino's wel voor. Albino's hebben dus helemaal geen pigment.

De Kleuren van een paard (13)
Cremello Lusitano

De cremello en de Perlino zijn pseudo-albino's

Een cremello kleurig paard is een paard met een rose huid, en blauwe ogen
het is een kleur, dus het heeft pigment.

een cremello draagt genetisch gezien 2 creme-genen met zich mee,
dat is de oorzaak van zijn lichte kleur

Deze dubbele verdunning (twee cream genen) verdunt zowel het rode als het zwarte haar. Een bruin paard met twee creme genen wordt "Perlino" genoemd. Een vos met twee creme genen wordt een "Cremello" en een zwart paard met twee creme genen wordt een "Smoky Cream".

De Kleuren van een paard (14)
links; perlino,(basis bruin)
midden; cremello,(basiskleur vos)
rechts; smokey cream(basiskleur zwart)

Alle nakomelingen van een "dubbel verdund" paard zijn drager van één creme gen en dus altijd een Palomino, Valk of Smoky Black. Een Cremello gekruist met een Vos geeft dus altijd 100% een Palomino!
Een Palomino, Valk en Smoky Black hebben dus maar één cream gen.

Valk
De Kleuren van een paard (15)
Image copyrighted: Astrid Appels/Eurodressage
Valkkleurige paarden komen niet vaak voor.

* Wanneer cremello verdunningsfactor inwerkt op bruin, ontstaat de genetische valkleur
* Er is geen valk gen en dus kan valk nooit een ras worden
* Bij valken kan, onder invloed van de Sooty gen, een valk haast zo donker worden dat hij bruin lijkt.

Palomino

De Kleuren van een paard (16)
Paity (welshcob)

Paity is een Palomino

* De perfecte palomino is goedkleurig met witte manen en staart.
* genetisch gezien is palomino elke mogenlijke variant van goudkleurig. Veroorzaakt door de verdunning van de voskleur
* Er is geen palomino gen en dus kan palomino nooit een ras worden
* Bij palomino's kan, onder invloed van de Sooty gen, een palomino haast zwart lijken en veel zwarte haren in de manen en staart hebben.

De meest gewenste kleur is 'tussen drie tinten lichter en donkerder dan een zojuist geslagen gouden munt'. Maar wie heeft er nu ooit een gouden munt gezien. Makkelijker te onthouden is dat een vos, hoe licht ook altijd een rode of koperkleurige gloed over zich heeft en en palomino een gouden of zilveren gloed heeft.

De wildkleur verdunning.

De Kleuren van een paard (17)
links; wildkleurbruin,
midden; wildkleurvos en
rechts; wildkleurzwart.

Deze paarden staan onder invloed van een afzonderlijke verdunningsmechanisme.
Wildkleur onstaat door de werkling van het dominante Dd. (van dun=wildkleur) Dat een opeenhoping van pigment veroorzaakt aan 1 kant van elke haarschacht. (de buitenkant) Dat zorgt ervoor dat er een soort transparantie onstaat die de karakterestieke verdunde indruk geeft. Daarnaast hebben deze wildkleur paarden vaak primitieve aftekeningen zoals een aalstreep, zebrastrepen op de benen, een donkere snuit en strepen op de hals.

Alle kenmerken van de wildkleur op een rijtje

* Aalstreep (een donkere streep over midden van de rug die vaak doorloopt in de manen en de staart)
* Zebrastrepen op de benen (strepen op de hakken en rond de voorknieën)
* Schouderkruis (een dwarsstreep ter hoogte van de schoft)
* spinnenweb (concentrische ringen op het voorhoofd).
* Masker
* Toppen en randen oren donkerder
* Schoudervlam of schaduw
* Halsstrepen of schaduw
* Witte dekharen in manen en/of staart
* Gespikkeld patroon(Mottling)
* cobwebbing
* zippers

Omdat Dun een dominant gen is hebben alle Dun (wildkleur) paarden tenminste één Dun ouder.

Het wildkleur gen doet twee dingen. Het doet de basiskleur oplichten. Rood veranderd in abrikooskleurig, geel of perzik. Donkerbruin veranderd in roestbruin of wolf. En zwart veranderd in in asblond.

De benen en het gezicht worden niet veranderd, waardoor vaak een donker 'masker' overblijft.
Je hebt dus o.a

* wildkleur bruin
* wildkleur zwart
* wildkleur vos

Maar het wildkleurgen zorgt er ook voor dat het paard primitieve aftekeningen krijgt. Zoals zebra strepen aan de benen en een aalstreep.

De Kleuren van een paard (18)
Britt
De Kleuren van een paard (19)
Britt heeft de aalstreep te danken aan mama Brunate. Een fjord.

Vroeger toen met de genetica nog niet goed begreep zijn er veel valkkleurige paarden ingeschreven als wildkleur. Genitsch klopt dat niet. Om het moeilijker te maken zijn er wel valkkleurieg paarden met een aalstreep en zebra strepen an de benen. Bij de wildkleur is de aalstreep altijd heel duidelijke aanwezig. Soms zijn ze zelfs 5cm breed. De aalstreep loopt door tot in de manen die soms tweekleurig zijn. Je hebt ook paarden die zowel valkleurig als wildkleurig zijn. Wil je het dus zeker weten dan zul je in de afstaming moeten gaan kijken.

De Kleuren van een paard (20)

Silver
verzwakking van een kleur

De Kleuren van een paard (21)
links; bruine Silver
midden; vos Silver (niet te zien) en
rechts zwart Silver .

Silver is de derde verdunningsfactor en heeft alleen invloed op de zwarte en bruine haren. Bruin en zwart geven rode, blauwe en zilverappel Silver . Als een vos het zilverapel gen bij zich draagt kun je dat dus niet zien. maar aan de nakomelingen misschien wel. Zilverappel is een kleur die alleen van toepassing is op taffy's. Zilverappels hebben duidelijke appeltjes op de vacht en zilverkleurige manen en staart. Silverkan in hom*ozygote vorm voor oog problemen zorgen en het is dus niet verstandig is om Silver x Silver te fokken.

De Kleuren van een paard (22)

Pasja (zilverappel)

* Silver is een dominant gen. Wil je dus een Silver fokken dan zal een van de ouders taffy zijn.
* Silver x Silver geeft niet altijd een Silver.
* Alle zilverapels zijn Silver , maar niet alle Silver's zijn zilverappel.

Je hebt dus rode Silver 's, blauwe Silver 's, chocolade Silver 's en zilverappel.

De Kleuren van een paard (23)
chocolade Silver

De Kleuren van een paard (24)
Zilverappel

De Kleuren van een paard (25)
links; bruin die grijs wordt
midden; vos die grijs wordt
rechts; zwarte die grijs wordt

* De grijze (veranderlijke schimmel) is een paard met een donkere huid die met de jaren witter wordt.
* De basiskleur van het paard moet in het papier opgeschreven zijn.
* Grijs is dominant en kan alle andere kleuren domineren.
* Een kruising van twee grijze kan iedere kleur geven. Uit twee vos geboren schimmels kan natuurlijk alleen een Vos komen, die wel of niet schimmel wordt.

De laatste 100 jaar is het grijze paard populairder geworden. Eigenlijk kwamen grijz paarden vroegr in europa niet voor. Ze werden wel voor speciale gelegenheden gebruikt. 'Schimmels' zijn dus nooit echt populair geweest en waren zelfs bijna uitgestorven. Totdat 'The Tetatch' (volbloed) op kwam. Deze hengst werd erg populair en bijna alle schimmels van nu hebben hem als stamvader. Bij de arabieren werd Skowronek populair en is bij veel paarden stamvader.

De Kleuren van een paard (26)
The Tetatch

Je hebt drie soorten grijzen (schimmels)

* De grijze die donker geboren wordt met donkere manen, staart en benen, die langzaam witter wordt maar misschien helemaal nooit echt wit
* De grijze die donker geboren wordt met witte manen en staart die langzaam aa witter wordt, en
de grijze die bij de geboorte al licht van kleur is en al snel helemaal wit.

Schimmels hoeven echter niet donker geboren te worden, zo kan ook een cremello met de schimmel gen natuurlijk gaan schimmelen. Er is nu bekend dat elke schimmel een vorm van melanoom heeft, zelfs die die het uiterlijk niet tonen blijken van binnen toch tumoren te hebben. Sommige kleuren experts raden zelfs aan om niet met schimmels te fokken.

Bij schimmels is het later moeilijk te zien wat de basiskleur was. daarom moet dat altijd opgeschreven worden in het papier. Zelfs een vos krijgt zwart/grijze manen en onderbenen door de schimmel gen.
Ook leuk om te vermelden is dat veel schimmels Dun kenmerken hebben, zoals wildstrepen en een aalstreep. Natuurlijk verdwijnen die naarmate de schimmel witter wordt.

De Kleuren van een paard (27)
'Zwartje' wordt steeds witter maar zal nooit helemaal wit worden

De Kleuren van een paard (28)
Beatle heeft nu nog donkere manen maar zal ook helemaal wit worden.

De Kleuren van een paard (29)
Millika(welsh A) een maand oud. Millika wordt al snel helemaal wit.

Appelschimmel
Dit is een grijs paard met appeltjes. 'Zwartje' is een goed voorbeeld.
De Kleuren van een paard (30)

De Kleuren van een paard (31)
Vliegenschimmel
Een vliegenschimmel heeft over zijn lijf verspreid donkere vlekjes (in de basiskleur). Het lijkt alsof er een boel vliegjes op zijn vacht zitten. Vandaar de naam.

Schimmels hebben vrij veel last van melanomen. Dit is niet kwaadaardig en hoeft gen probleem te zijn. Ook raken zijn soms hun pigment kwijt zodat ze roze vlekken rond de ogen, snuit oid kwijtraken.

Roan
De Kleuren van een paard (32)
links; bruin roan
midden; vosroan
rechts; zwartroan.

Roan is ook een schimmel factor. Het is een patroon van grijze haren die over het lichaam verspreid zijn, maar niet aan het hoofd en de benen voorkomen.

Roan is ook dominant en dus moeten roan gekleurde paarden tenminste één roan ouder hebben. De Roan factor wordt aangegeven met Rn Rn .

Een echte roan heeft een redelijke gelijkmatige mengeling van witte en gekleurde haren over het hele lichaam.

Het verschil tussen grijs en roan is moelijk te zien. Maar een roan is net een toverbal. In de zomer kleurt de vacht steeds lichter en in de winter is hij bijna wit. In het voorjaar krijgt hij weer zjn oorspronkelijke kleur. Een grijze wordt ieder jaar lichter.

Stekelharige vos
De Kleuren van een paard (33)
Ginger

Een stekelharige vos heeft nog iets anders en hoort daarom eigenlijk niet bij de schimmels. Het hoort meer bij de Sabino en Rabicano. Daar wil ik echter (nog) niet te diep op ingaan. Maar ik wilde de kleur wel eevn vermelden aangezien Ginger een stekelharige vos is.

Een stekelharige heeft witte haren die over de vacht verspreid zijn. Deze worden met de jaren meer. Bij de geboorte zijn haast nooit witte haren te zien. Standaart stekelharig komt het meeste voor bij voskleurige welsh pony's en arabieren.

De Kleuren van een paard (34)
Als een wasbeertje. (coon-tailed ticking)
Barley Queen(welsh Cob)

De australische term is heel toepasselijk voor de stekelharigheid waarbij horizontale strepen optreden an de bovenkant van de staart, als tekening van een wasbeertje. Bij sommige paarden is dit zelfs het enige waar je aan kan zien dat het gen voor stekelharig aanwezig is. Het komt veel voor bij Arabische en engelse volbloeds en daarvan afgeleide rassen.

Witte vlekken zijn het resultaat van onderliggende roze huid, waardoor het haar daar geen pigment heeft. De verzamelnaam is bont of pinto.
Je hebt heel veel verschillende bonten. De term "overo" is een verzamelnaam voor bont-die-niet-platenbont-zijn. Verder;

* platenbont (Tobiano)
* Sabino
* Splash (witkop)
* Frame

De Kleuren van een paard (35)
sabino

De Kleuren van een paard (36)
Bont

Bij de Welsh ponies is platenbont niet toegestaan Het panterbont is wel toegestaan (appaloosa), maar komt niet zo heel veel voor. Dat komt omdat echte platenbonten niet voorkomen in het Welsh ras. Deze kleur bestaat simpelweg niet bij de Welshes. Dit dus om te voorkomen dat mensen doelbewust Shetlanders gingen gebruiken om Welshes mee te fokken.

Verder heb je gevlekte paarden. (paarden met vlekjes)

Er bestaan heel veel gevlekte paarden. De appaloosa is de bekendste. Maar er zijn er meer zoals

* snowcap
* snowflake
* dark spots

De Kleuren van een paard (37)
Snowflake (Naam van het paard)
Paard is panterbont. (Leopard) De Leopard Complex is 1 van de meest ingewikkelde kleuren bij paarden.

Als laatste; gemodificeerde kleuren

En dan heb je nog andere patronen die eigenlijk zeer zeldzaam zijn. De Zebra is de bekendste.

De Kleuren van een paard (38)
Dit is een kruising tussen een zebra en een paard.

Zo apart kunnen paarden zijn.

De Kleuren van een paard (39)
De Kleuren van een paard (40)
Birdcatcher Spots
Het lijkt wel of het sneeuwt

De Kleuren van een paard (41)
Zwarte appaloosa

De Kleuren van een paard (42)
Brindle
De brindle kan ontstaan uit twee gewone paarden. Door een genetische afwijking ontstaat de speciale vachtkleur. Het patroon is een soort zebrapatroon wat bestaat uit allemaal kleine stipjes die strepen vormen. Deze vacht is heel erg zeldzaam. Geschat wordt dat er maar ongeveer 20 brindle paarden bestaan. Er wordt geprobeerd om te fokken met de brindle's, maar het blijkt dat uit een kruising van twee brindle's toch een ‘normaal' paard kan komen. Hieruit blijkt dan dat de afwijking niet dominant wordt vererfd. Het is dus wel mogelijk om een brindle veulentje uit twee brindle's te krijgen, maar de kans is vrij klein. Wat ook kan voorkomen is dat uit de kruising met een gewoon paard en een brindle weer een brindle veulen komt. Ook deze kans is vrij klein. Daardoor is het fokken van brindle heel erg duur en kost het heel veel tijd. Er zijn mensen die het fokken met deze paarden toch erg graag willen proberen. Sinds 1998 bestaat er dan ook een stamboek, namelijk het Brindle and Striped Equine International. Hiermee wordt geprobeerd om brindle eigenaren bij elkaar te brengen.

De Kleuren van een paard (43)
Enkele 'Zorses'
Zorses zijn paarden die gekruist zijn met een zebra. Dat heeft enkele voordelen. het paard is goed bestand tegen verschillende ziektes en zijn makkelijker te temmen dan een zebra. Maar met deze paarden kun je niet verder fokken want ze zijn onvruchtbaar. Net zoals je een paard met een ezel kruist. De naam 'Zorses' wordt door enkele mensen tegen gesproken. Ik wil de discussie verder niet aanzwengelen. het gaat hier om iets duidelijk te maken.

De Kleuren van een paard (44)
Splash

De Kleuren van een paard (45)
vosbont, bruinbont, bruin, levervos??

De Kleuren van een paard (46)
Sabino Frame

De Kleuren van een paard (47)
Zebra aftekening op voorhoofd.

De Kleuren van een paard (48)
Lacing (Giraf achtige aftekening)
Lacing is waarschijnlijk geen "kleur" is maar een huid aandoening.

De Kleuren van een paard (49)
Lacing

De Kleuren van een paard (50)
Lacing- (Catbacked)

De Kleuren van een paard (51)De Kleuren van een paard (52)
Champagne met groene ogen

De Kleuren van een paard (53)
Deze foto van een achal Teke is niet bewerkt.
Het is ook niet echt een kleur, maar hierbij zijn de haren "hol" waardoor licht erdoor heen schijnt en hij die glim krijgt!

De Kleuren van een paard (54)
Blauw roan

De Kleuren van een paard (55)

De Kleuren van een paard (56)
Paint Frame

De Kleuren van een paard (57)
Knabstruber(ras)

De Kleuren van een paard (58)
Curly
Dit paard heeft geen gewone vacht maar een gekrulde vacht. Ook de staart en manen hebben golfjes en zelfs de snorharen krullen. De curly zal waarschijnlijk ontstaan zijn door een genetisch foutje.
Wist je dat deze paarden voor alergische mensen de oplossing zijn.
Hoe dit komt is onbekend, maar handig is het natuurlijk wel. Ze zijn alleen erg zeldzaam.

De Kleuren van een paard (59)
Mooie gekrulde manen

De Kleuren van een paard (60)
Mooi zo'n hartje

Op deze site kun je heel makkelijk uitvinden welke kleur je veulen wordt. Het is dan wel handig als je iets van de basiskleuren etc weet.

Ik hoop dat alles duidelijk is. Maar vragen en opmerkingen hoor ik graag.

Met ontzettend veel dank Corina

Zij heeft de tekst goed doorgelezen en mij geholpen om de foutjes eruit te halen. En om mij alles beter te leren begrijpen.

Illustraties zijn, met toestemming, overgenomen van Laura Behning en haar website "Morgan Colors"
Meeste foto's gemaakt door Heike van de Kimmenade
Andere met toestemming verkregen

De Kleuren van een paard (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 5628

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.