Recenze T-Mobile T Phone: 5G telefon levnější než rohlík (2024)

  • T-Mobile vrací na trh klasické tarifní telefony označkované svým logem
  • T Phone se chlubí podporou 5G, systémem Android s 2letou podporou a 50Mpx fotoaparátem
  • Potěší i cena, která s tarifní dotací činí pouze 1 korunu

Trend mobilních telefonů přímo z dílen operátorů v Česku naposledy oživil Vodafone před čtyřmi lety. A zatímco O2 nedávno přišlo s „vlastními“ sluchátky O2 Pods, T-Mobile se rozhodl přinést na český trh svůj značkový smartphone z USA jménem REEVL 6. S lehce aktualizovanou výbavou jej v tuzemsku prodává jako T Phone a mluví o něm jako o nejlevnějším telefonu s podporou 5G.

Kapitoly článku

Obsah balení

Design a zpracování

Displej ze staré školy

Výkon a výbava

Android s dvouletou podporou

Výdrž a nabíjení

Fotoaparát a video

Závěrečné hodnocení

Klady

Zápory

S cenou zařízení se to má trochu zvláštně. Standartně vyjde na 4 999 Kč včetně DPH a k mání je pouze v šedo-modré barvě a konfiguraci 4/64 GB. Kouzlo tarifních mobilů však spočívá v kombinaci nabídek. Pokud si tedy k telefonu vezmete nový tarif s minimální cenou 700 Kč, tedy podepíšete novou smlouvu na 24 měsíců (případně prodloužíte tu stávající), dostanete přístroj od T-Mobilu za pouhou 1 Kč. To zní dobře, že? Jaký je T Phone v praxi a jestli se vyplatí, to se dočtete v naší recenzi.

Obsah balení

S prodejním balením si T-Mobile moc práce nedal. Bílý papír kontrastuje s magentovým logem i nápisy „T Phone“ a „Made in China“. Co se vnitřku týče, operátor se zjevně veze na vlně ekologie (nebo šetření, chcete-li): najdeme tu pouze zařízení samotné, papírový návod, sponku na SIM slot a nakonec metrový kabel USB-A/USB-C černé barvy. Tady výčet obsahu končí – krabička neobsahuje ani pouzdro, ani nabíjecí adaptér s maximálním podporovaným výkonem 15 W. Obojí si ale můžete dokoupit na prodejně T-Mobile.

Design a zpracování

V mých očích má T Phone jednu velkou výhodu, a to že nevypadá zase tak tuctově. To byl totiž v minulosti velký problém smartphonů od operátorů. „Téčko“ je celé z matného plastu (takže otisky nepřitahuje skoro vůbec), má ostré hrany a vlastně naplňuje představu o minimalistickém designu. Došlo i na několik stylových detailů, například fotomodul s čočkami uspořádanými do trojúhelníku nebo zamykací tlačítko v kontrastní růžové barvě. Zapuštěný zámek má bohužel velmi nejistý stisk a disponuje integrovanou čtečkou otisků prstů, která sice pracuje spolehlivě, ale dost pomalu (někdy čekáte i 3 sekundy).

Plastová konstrukce má své výhody, při pádu se telefonu prakticky nic nestane. Na druhou stranu by nebyl problém zlomit jej holýma rukama. Dočkali jsme se i zvýšené odolnosti, bohužel jen IP52 (částečná ochrana proti prachu a dešti). S rozměry 166,6 × 76,4 × 8,79 milimetru jde o vcelku velký smartphone, takže na to při zvažování nákupu myslete.

Dolní hranu opanoval USB-C port, reproduktor, mikrofon a také 3,5mm audio jack, vpravo se nachází zmíněné zapínací tlačítko a také kolébka pro úpravu hlasitosti. Nahoře je k nalezení jen mikrofon a vlevo slot pro jednu nanoSIM a jednu paměťovou microSD kartu (až do kapacity 2 TB). Podpora Dual SIM ani virtuální eSIM se nekoná.

Displej ze staré školy

Pohled na 6,52″ obrazovku dává vzpomenout na dobu před třemi, čtyřmi lety. Tlustý displejový rám s „kapkovitým“ výřezem a skoro centimetrovou bradou je však bohužel dodnes běžný v segmentu těch nejlevnějších mobilních telefonů. Vcelku dost se už ovšem vytrácí zde přítomné rozlišení jen HD+ (720 × 1 600 pixelů) a horší LCD panel s typickým chladným nádechem. Displej má navíc jen základní 60Hz frekvenci a maximální svítivost 500 nitů.

To bohužel znamená, že budete velmi často nastavovat maximální jas, přestože automatická regulace jasu jinak funguje přesvědčivě a pohotově. Pokud máte oko hnidopicha, určitě vám bude drásat nervy i viditelný rastr, který odpovídá nízké jemnosti 269 pixelů na palec.

Kromě toho chybí oblíbené vychytávky, které můžete znát z pokročilejších AMOLEDů – není tu Always-On ani možnost zakrýt výřez černým pruhem. Pro cílovou skupinu asi žádný problém, avšak konkurence s doporučenou cenou 5 tisíc korun nabízí řádově lepší zobrazovače.

Výkon a výbava

T-Mobile opatřil svůj nový smartphone pro český trh čipovou sadou Dimensity 700, kterou MediaTek představil už v březnu loňského roku. Zrovna novinka to tedy není a odpovídá tomu bohužel i výkon v praxi. Zařízení se nachází na spodní hranici použitelnosti, průchod systémem je často trhaný, na spuštění aplikací se čeká i několik sekund.

Hardwarové parametry T-Mobile T Phone

Systém, čipset a konstrukce

Operační systém: Android 12,čipset: MediaTek Dimensity 700, octa-core, 2× 2,2 GHz Cortex-A76 + 6× 2,0 GHz Cortex-A55,GPU: Mali-G57 MC2,RAM: 4 GB,interní paměť: 64 GB,pam. karta:
Rozměry: 166,61 × 76,42 × 8,76 mm,hmotnost: 195 g,zvýšená odolnost: IP52

Displej, konektivita a baterie

6,52",IPS LCD,rozlišení: HD+, 720 × 1600 px
5G: ,NFC: ,Bluetooth: 5.1,Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac,GPS: ,konektor: USB-C
Baterie: 4500 mAh,rychlé nabíjení: ,bezdrátové nabíjení:

Fotoaparáty

Hlavní: 50 Mpx, AF,druhý: 2 Mpx, portrétový,třetí: 2 Mpx, makro,selfie kamera: 5 Mpx, Full HD video

Kompletní specifikace

Zprávu si na T Phonu přečtete, vyřídíte také e-mail i hovor, obsloužíte sociální sítě nebo si přehrajete video na YouTube. Všechno ale zbytečně dlouho trvá a pokud jste zvyklí na jen o trochu vyšší výkon, slabý hardware zaregistrujete okamžitě. Pro úplnost ještě výsledky benchmarků: AnTuTu vykázal 279 602 bodů, Geekbench 522 bodů v Single-Core a 1 547 bodů v Multi-Core a 3DMark Wild Life Extreme 322 bodů.

Zbytek výbavy není žádným překvapením. Nechybí tu Bluetooth 5.1, Wi-Fi 5 a samozřejmě ani GPS nebo třeba 5G, kolem kterého se točí podstatná část kampaně. Potěší VoWiFi a VoLTE, zklamání však představuje absence NFC pro bezkontaktní placení. Co do paměti se musíte spokojit se 4 GB RAM a 64GB úložištěm, ze kterého vám zbude 55 GB čistě pro vaše data.

Android s dvouletou podporou

Z hlediska operačního systému si ale T Phone od T-Mobilu zaslouží slova chvály. Operátor se nijak nerozpakoval a vsadil na osvědčenou klasiku – Android 12 bez jakékoliv úpravy. V době testování byla nainstalována také srpnová bezpečnostní záplata. Pochvalu si zaslouží rovněž příslib dvou velkých aktualizací – na T Phone tak během příštích let dorazí Android 13 a také Android 14.

Uvnitř systému byste nejspíš ani nepoznali, že se jedná o smartphone od operátora. Najdete zde standardní nálož nativních Google aplikací, nadchne minimum předinstalovaného balastu a na spojení s magentovým operátorem odkazují pouze příslušně zabarvené tapety. Divil jsem se však, že není předinstalována ani samoobsluha Můj T-Mobile, kterou klienti operátora často a rádi používají.

Android 12 nabízí ovládání gesty (nebo trojicí původních navigačních tlačítek), přepracovanou horní stahovací lištu s rychlými přepínači, tmavý motiv, rozdělenou obrazovku pro dvě souběžně otevřené aplikace nebo třeba přehledný panel ochrany soukromí.

Výdrž a nabíjení

U podobných levnějších smartphonů nebývá překvapením, že mají obstojnou výdrž. Může za to odlehčená výbava a úsp*rný čipset, který tolik nedrancuje baterii. Výrobce zvolil u T Phonu průměrný 4500mAh akumulátor typu Li-Ion. Vyjmout z těla bohužel nejde, byť by to cílovou skupinu nejspíš potěšilo.

Naměřená rychlost nabíjení 15W adaptérem
Úroveň30 %50 %80 %100 %
Čas35 minut55 minut91 minut140 minut

V praxi stačí taková baterie na to, aby zajistila celý náročný pracovní den, respektive i dva dny na home office. K dispozici je tu také spořič baterie, který aktivuje tmavý motiv a omezí – nebo rovnou deaktivuje – operace na pozadí. Nabíjet lze pouze kabelem, a to při maximálním výkonu 15 W, adaptér však musíte mít vlastní. Nádrž zcela naplníte za plus minus 2 hodiny čistého času.

Fotoaparát a video

Jedním z hlavních taháků T Phonu má být fotoaparát. Výrobce použil trojitou sestavu s 50Mpx hlavním fotoaparátem a dvěma 2Mpx pro bokeh efekt a makro. Tento tandem se následně chlubí ještě autofokusem, digitálním přiblížením a LED přisvícením. Duo 2Mpx fotoaparátů dle očekávání nefotí vůbec dobře – makro je vesměs rozmazané, portrétní snímky zase odřezávají pozadí moc na sílu a výsledek nevypadá pěkně. Jak ale fotí hlavní 50Mpx foťák?

Zcela upřímně jsem měl jistá očekávání, protože tento fotočip není nový a již jsme jej mohli několikrát spatřit. Ve výchozím stavu pořizuje 12,5Mpx snímky. Mírně řečeno, i tento fotoaparát je zklamáním. Má velký problém s šumem (i za dobrého světla), extrémně slévá textury do sebe a barvy jsou tak mdlé, že nevypadají pěkně ani na displeji telefonu, natožpak na kvalitním 4K monitoru. T Phone umí pořídit kvalitní fotku prakticky jen při jasném počasí a s extrémně klidnou rukou – jinak vám snímek rozmázne vlivem absence stabilizace.

Recenze T-Mobile T Phone: 5G telefon levnější než rohlík (36)Tip: všechny testovací snímky v plném rozlišení naleznete zde

Noční režim bohužel kopíruje nedostatky za dne. Textury jsou tak vyhlazené, až připomínají animovaný film. Jakýkoliv pohyb v noci okamžitě vede k rozmazání výsledku, navíc jsem si při focení v noci všiml i nedobré práce automatického ostření. To se pak plně projevuje při natáčení videí (ať už ve dne, nebo v noci), které T Phone zvládne ve Full HD rozlišení při 30/60 fps, případně ve 2K rozlišení při 30 fps. Stabilizace a ostření jsou otřesné, záběry připomínají hororový found footage film.

Velký dojem na mne neudělala ani selfie kamerka ukrytá ve výřezu. Ta má rozlišení 5 Mpx a umí natáčet video ve Full HD při 30 fps. Častokrát mi přišlo, že i ona má problém s ostřením – buď ostřila na můj krk a hrudník, případně na pozadí za mnou. Portrétní selfie s bokeh režimem přitom telefon vůbec neumí.

Závěrečné hodnocení

I když to tak nemusí vypadat, celý test jsem bojoval s tím, jak se na T Phone dívat. V případě zakoupení za 1 korunu je jakákoliv kritika zbytečná. Vždyť za tolik si dnes nekoupíte ani rohlík. Pakliže však jde o konkurenci pro Xiaomi a Realme v cenovém ranku kolem 5 tisíc korun, musí být mé hodnocení značně negativní. T Phone oproti své konkurenci nemá v rukávu moc trumfů.

Displej má spíše podprůměrný, výkon stěží dostatečný a fotoaparát je opravdové zklamání. Pochvalu zaslouží maximálně tak výdrž, dvouletá podpora operačního systému a stylový design. Za plnou cenu 4 999 Kč jej nicméně doporučit nelze, do země ho zadupe Moto G60, Samsung Galaxy A13 i Redmi 10 (2022). Oproti nim má prakticky jen jeden silný argument: 5G.

Jak bylo řečeno, odlišná situace nastává ve chvíli, kdy T Phone pořizujete s tarifní dotací za zmíněnou 1 korunu, třeba pro potomka nebo jako telefon pro nenáročného důchodce. Tady si ale T-Mobile pod sebou trochu řeže větev. S podobnými podmínkami totiž můžete získat s tarifní dotací za 1 korunu i Redmi 10C, smartphone s vyšším výkonem, fotoaparátem disponujícím fázovým ostřením a také větší baterií, která zvládá 18W nabíjení.

T-Mobile T Phone

Recenze T-Mobile T Phone: 5G telefon levnější než rohlík (38)

6.1

Design a zpracování

8.5/10

Výkon a optimalizace

5.0/10

Hardwarová výbava

5.0/10

Kvalita fotografií a videa

3.5/10

Výdrž baterie

8.5/10

Klady

  • stylový design a zvýšená odolnost
  • klidně i dvoudenní výdrž baterie
  • 2 roky softwarové podpory
  • 5G, VoLTE a VoWiFI
  • cena při tarifní dotaci

Zápory

  • nekvalitní displej s velkým rámečkem
  • slabý výkon, pomalý průchod systémem
  • špatný fotoaparát i video
  • absence NFC
  • chudé prodejní balení
  • cena bez tarifní dotace
Vstoupit do diskuze (17)
Autor článkuJakub Fišer

Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Recenze T-Mobile T Phone: 5G telefon levnější než rohlík (2024)

FAQs

Co je to T Phone? ›

Chytrý telefon T Phone nabízí dokonalou rovnováhu mezi vysokým výkonem a jednoduchým používáním. Podpora 5G, integrované služby Google a baterie s dlouhou výdrží jsou nyní dostupné pro více lidí než kdykoliv předtím, a to vše za přijatelnou cenu.

Kdo vyrábí T Phone? ›

T-Mobile uvádí na český trh vlastní značku 5G mobilních telefonů T Phone. Rychlé, výkonné a cenově dostupné telefony jsou plně optimalizované pro české 5G sítě a na trh přichází 5. října.

Jak restartovat T Phone? ›

Stisknutím a podržením tlačítka Napájení a tlačítka Zvýšení hlasitosti zobrazíte obrazovku s možnostmi Nouzový režim, Vypnout nebo Restartovat.

Co je to Phone? ›

telefony {m mn. č.}

Co je to Cellular? ›

Cellular neboli 3G je interneto od operatora :) to znamena, že si poridis u nejakejho operatora sim kartu a mesicnecsi budes platit internet. Diky tomu se muzes pripojit kdekoliv k internetu kde bude k dispozici signal daneho operatora.

Co je nejlepší telefon? ›

Apple iPhone 15 Pro Max má vše, co byste od vlajkové lodi jedné z největších technologických značek na světě mohli očekávat, a v této chvíli jde o ten nejvýkonnější telefon, jaký si můžete pořídit.

Který mobil si koupit? ›

Nejlepší mobilní telefony v kostce
  • Nejlepší iPhone: iPhone 15 Pro / Pro Max.
  • Nejlepší Android: Samsung Galaxy S24 Ultra.
  • Herní: ASUS ROG Phone 8 / Phone 8 Pro.
  • Fotomobil: Samsung Galaxy S24 Ultra.
  • Skládací: Samsung Galaxy Z Fold5.
  • Véčkový: Samsung Galaxy Z Flip5.
  • Kompaktní: ASUS Zenfone 10.
  • Odolný: Doogee V31 GT.
Feb 28, 2024

Co bylo před T Mobile? ›

T-Mobile Czech Republic, a.s. je česká telekomunikační společnost provozující stejnojmennou mobilní síť. Tu začala roku 1996 pod jménem Paegas provozovat ještě jako RadioMobil a.s., s akcionáři České Radiokomunikace a Deutsche Telekom prostřednictvím konsorcia CMobil B. V.).

Jak často restartovat telefon? ›

Také restartujete svůj smartphone jen z důvodu aktualizace nebo neočekávané chyby? Není to dobře. Národní bezpečnostní agentura (NSA) přichází s tím, že by se operační systémy iOS i Android měly restartovat alespoň jednou týdně, z bezpečnostních důvodů.

Jak vypnout telefon T Phone? ›

Jestliže chcete zařízení vypnout, současně stiskněte tlačítko Napájení a tlačítko Zvýšení hlasitosti, dokud se nezobrazí možnosti. Následně vyberte možnost Vypnout.

Co kdyz Nezaplatim T-Mobile? ›

Nezaplatí-li Zájemce řádně a včas tři po sobě jdoucí Vyúčtování nebo bude-li Zájemce v prodlení s úhradou jakéhokoliv svého peněžitého dluhu vůči Operátorovi déle než 90 dnů, je Zájemce povinen zaplatit smluvní pokutu ve výši součtu měsíčních paušálů zbývajících do konce sjednané doby trvání Smlouvy.

Co je to Magenta T Mobile? ›

Magenta 1 je nový věrnostní program společnosti T-Mobile. Díky němu máte možnost zkombinovat více služeb tak, abyste získali co největší slevu. Podle počtu spojených služeb se zařadíte do jedné ze 4 Magent. Služba má za úkol spojit všechny služby v jedné rodině do jednoho cenově výhodnějšího balíčku.

Co je Nothing Phone? ›

Do displeje Nothing Phone (1) je integrovaná rychlá čtečka otisků prstů, která zvládne přístroj otevřít prakticky po letmém doteku. A to je při používání velmi praktické. Obrazovku chrání sklo Corning Gorilla Glass 5.

Co to je Gartic Phone? ›

A Gartic phone je taky původně párty hra, hraje se online, v prohlížeči, na jakémkoli zařízení a může ji hrát až 14 hráčů.

Co je VoLTE T Mobile? ›

Možná jste při procházení parametrů jednotlivých mobilních telefonů narazili na podivné slůvko VoLTE. Ne, není to předvolební výzva, ale technologie přenosu hlasových hovorů. Ta, na rozdíl od klasických hovorů, nevyužívá běžné GSM sítě, ale hovory jsou převáděny na data a přenášeny pomocí LTE datové sítě.

Top Articles
Planen, Erstellen und Starten einer Startseite für Ihre Organisation
Intranet strukturieren: Best Practices für eine effektive Organisation
What Is Single Sign-on (SSO)? Meaning and How It Works? | Fortinet
Calvert Er Wait Time
Cappacuolo Pronunciation
Truist Bank Near Here
Avonlea Havanese
Craftsman M230 Lawn Mower Oil Change
Tj Nails Victoria Tx
Jefferey Dahmer Autopsy Photos
Driving Directions To Fedex
Calamity Hallowed Ore
Syracuse Jr High Home Page
Slag bij Plataeae tussen de Grieken en de Perzen
Enderal:Ausrüstung – Sureai
WWE-Heldin Nikki A.S.H. verzückt Fans und Kollegen
Who called you from 6466062860 (+16466062860) ?
Leader Times Obituaries Liberal Ks
Urban Airship Expands its Mobile Platform to Transform Customer Communications
Prestige Home Designs By American Furniture Galleries
Uconn Health Outlook
MLB power rankings: Red-hot Chicago Cubs power into September, NL wild-card race
Fsga Golf
Ivegore Machete Mutolation
Atlases, Cartography, Asia (Collection Dr. Dupuis), Arch…
Inbanithi Age
Horn Rank
Urban Dictionary Fov
Jesus Revolution Showtimes Near Regal Stonecrest
Walgreens On Bingle And Long Point
Receptionist Position Near Me
Hrconnect Kp Login
Craigslist Efficiency For Rent Hialeah
Turns As A Jetliner Crossword Clue
Publix Coral Way And 147
Pixel Combat Unblocked
Armor Crushing Weapon Crossword Clue
Truckers Report Forums
Consume Oakbrook Terrace Menu
1-800-308-1977
Cl Bellingham
World History Kazwire
Publictributes
No Boundaries Pants For Men
Nami Op.gg
LumiSpa iO Activating Cleanser kaufen | 19% Rabatt | NuSkin
Mynord
Yourcuteelena
Chubbs Canton Il
2000 Ford F-150 for sale - Scottsdale, AZ - craigslist
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
Tanger Outlets Sevierville Directory Map
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 6389

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.