Jen drobná vylepšení. Otestovali jsme T Phone a T Phone Pro (2023) - iDNES.cz (2024)

T-Mobile T Phone a T Phone Pro 2023

Hlavní hardwarovou novinkou T-Mobilu byl loni vlastní tablet T Tablet, který podle nás napravuje dojem, jež jsme získali z pùvodních smartphonù T Phone a T Phone pro v roce 2022. Ne, že by to byl vyloženì špatné pøístroje, ale za plnou cenu mìly až pøíliš funkèních i praktických kompromisù.

Spoleènì s T Tabletem T-Mobile vloni uvedl i vylepšené T Phony. Jenže vylepšení to jsou trochu „líná“, žádnou revoluci neèekejme. Pøesto jsou novìjší modely, které operátor oznaèuje i modelovým rokem 2023, lepší volbou, než starší kousky. Ale stále platí, že kompromisù je u nich víc než dost, stejnì jako na trhu spousta kvalitní konkurence. Pøesto telefony stále svùj smysl mají.

V èem jsou vylepšené?

Plusy a mínusy

Proè koupit?

  • elegantní vzhled
  • podpora 5G
  • dostatek pamìti
  • NFC i u menšího typu

Proè nekoupit?

  • nízké rozlišení displejù
  • stále trochu nedostateèné odladìní softwaru
  • žádný hardwarový posun

Kdy? V prodeji

Za kolik? 4 999 Kè (T Phone), 5 999 Kè (T Phone Pro) – ceny bez dotace

Vylepšení jsou opravdu drobná. Zásadní je podle nás jen pøidání NFC do základního modelu T Phone, to u toho pøedchozího citelnì chybìlo. Teï už je možné i levnìjší typ snadno použít pro placení mobilem, je to podle nás skuteènì to nejdùležitìjší vylepšení. Zároveò tím padá minimálnì jeden argument pro poøízení dražšího modelu T Phone Pro. Základní typ také dostal o trochu lepší selfie kameru, která má teï rozlišení osm namísto pìti megapixelù. Oba modely dostaly novìjší Android 13, který by v rámci updatu mìly dostat i starší typy. Softwarová podpora v podobì aktualizací systému má být stále dvouletá, takže novìjší typy by mìly pozdìji dostat oproti tìm prvním aktualizaci navíc.

Pak už se zlepšovala jen pamì. Porce uživatelského úložištì je oproti první generaci dvojnásobná, T Phone má tedy 128 GB pamìti a T Phone Pro dokonce 256 GB. To už je hodnì solidní, obzvl᚝, když telefonùm nechybí sloty na microSD karty. A zajímavé je to také v kontextu ceny. U základního typu T Phone zùstal stejná, tedy 4 999 korun, T Phone Pro oficiálnì stojí 5 999 korun, k tarifùm pak T-Mobile pøístroje nabízí s výraznou slevou, èasto výraznìjší, než nìkteré konkurenèní pøístroje.

To je také podle nás zásadní lákadlo, které mùže rozhodovat o koupi tìchto telefonù: za plnou cenu podle nás na konkurenci sem tam trochu ztrácejí, ale se slevou zaèínají být zajímavìjší volbou. Aby zákazníci zmìny poznali, mají smartphony T Phone modelového roèníku 2023 nové barvy: šedou (Dust Grey) pro základní model a tmavì modrou (Moonlight Blue) pro typ Pro.

Jak to, že ztrácejí?

Jde zejména o to, že oba modely se jinak neposunuly dál v hlavní hardwarové výbavì. T-Mobile to udìlal možná i proto, aby se mu lépe øešila softwarová podpora telefonù, ale pøedevším také proto, aby ušetøil. Starší i novìjší modely T Phone a T Phone Pro jsou tak vesmìs identické. Shodný je hadrware v podobì procesoru MediaTek Dimensity 700 i 4 GB RAM u modelu T Phone a 6 GB pro typ T Phone Pro. Baterie zùstávají u kapacity 4 500 a 5 000 mAh, je tu odolnost podle IP52, nebo se staršími modely shodná sestava fotoaparátù v èele s hlavním 50megapixelovým senzorem. Displeje pak zùstávají u úhlopøíèek 6,5 a 6,8 palce a HD+ rozlišení, nadále platí, že jejich èitelnost na pøímém slunci není nic moc.

Mají ty drobné zmìny nìjaký pøínos?

Inu, pøeci jen trochu mají, by asi nejvìtší vliv na to má pøítomnost Androidu 13. U pùvodních modelù T Phone jsme si stìžovali na to, že jsou smartphony v mnoha situacích docela zpomalené. A u vylepšených provedení se to sice nepodaøilo vyøešit zcela, ale situace je pøeci jen pøijatelnìjší. Nadále platí, že tøeba skrolování v prohlížeèi Chrome je nehezky trhané, by je to subjektivnì asi o trochu lepší než u starších provedení. Situaci by nejspíš pomohl novìjší procesor, jenže ten vylepšené T Phony nedostaly. Uvidíme, tøeba se doèkáme letos. Každopádnì konkurence také není vždy 100% plynulá a vylepšené modely se s ní popasují v tomto ohledu trochu lépe než ty starší (i když možná update u nich situaci také zlepšil).

Dál už tu toho moc k hodnocení v porovnání se staršími modely není. Víc pamìti potìší, stejnì jako trochu lepší selfie foák u levnìjšího z dvojice modelù. NFC už jsme zmiòovali, to je dùležité. Platí, že letošní modely jinak v praxi fungují v podstatì stejnì jako loòské: chválíme tedy èteèku otiskù prstù na boku, naopak displeje by mohly být i za danou cenu jemnìjší. Výdrž baterie je standardní.

Fotoaparáty se nezlepšily?

Hardware hlavní sestavy fotoaparátù zùstal shodný se staršími provedeními, vliv na obrazovou kvalitu mùže mít snad jen softwarové ladìní a novìjší Android. Upøímnì, viditelný posun oproti starším modelùm tu nepozorujeme, nadále platí, že z celé sestavy foákù za nìco stojí jen hlavní padesátimegapixelový snímaè, ostatní jsou zbyteènosti do poètu.

Jen drobná vylepšení. Otestovali jsme T Phone a T Phone Pro (2023) - iDNES.cz (2)

Jen drobná vylepšení. Otestovali jsme T Phone a T Phone Pro (2023) - iDNES.cz (3)

Jen drobná vylepšení. Otestovali jsme T Phone a T Phone Pro (2023) - iDNES.cz (4)

Jen drobná vylepšení. Otestovali jsme T Phone a T Phone Pro (2023) - iDNES.cz (5)

Fotografie v exteriéru za dobrého svìtla: makro a rozsah zoomu (široký, 1x a 2x digitální)

Platí to stále i pro širokoúhlý snímaè typu Pro, který má oproti základnímu provedení navíc. Nejde tu jen o malé rozlišení 5 megapixelù, to by vlastnì staèilo – ale o to, že vyrábí hodnì neostré snímky. Novìjší generace telefonù na tom nemìní vùbec nic. Pøitom hlavní foák dovede ostøe zobrazit i dynamický pohyb, v dobrém svìtle je jeho výkon pøekvapivì solidní.

Jen drobná vylepšení. Otestovali jsme T Phone a T Phone Pro (2023) - iDNES.cz (6)

Jen drobná vylepšení. Otestovali jsme T Phone a T Phone Pro (2023) - iDNES.cz (8)

Jen drobná vylepšení. Otestovali jsme T Phone a T Phone Pro (2023) - iDNES.cz (9)

Jen drobná vylepšení. Otestovali jsme T Phone a T Phone Pro (2023) - iDNES.cz (10)

Jen drobná vylepšení. Otestovali jsme T Phone a T Phone Pro (2023) - iDNES.cz (11)

Fotografie poøízené smartphonem T Phone Pro: interiér s umìlým osvìtlením a ve tmì s bleskem, noèní snímky s rozsahem zoomu (široký, 1x, 2x) a nakonec snímek v noèním režimu

Mám si ho poøídit?

Telefony T Phone a T Phone Pro si asi vìtšina zákazníkù nepùjde poøídit pro to, že by po nich toužila. Ale když je u operátora získá zájemce s výraznou slevou k tarifu, mohou pøeci jen být zajímavou alternativou k celé øadì cenovì dostupných smartphonù znaèek jako jsou TCL, Xiaomi, Pocco, Realme a dalších. Výhodou je kvalitní podpora 5G sítí, která je jedním z argumentù operátora pro volbu tìchto zaøízení.

Konkurence 5G také èasto má, ale nikdo nezaruèí, že bude telefon fungovat úplnì spolehlivì, to vlastní operátorské pøístroje by v tomto ohledu mìly být lepší zárukou. Za 4 999 korun je s NFC a vìtší porcí pamìti T Phone Pro relativnì konkurenceschopnou volbou, by stále má své mouchy. Dražší T Phone Pro s cenou 5 999 korun poøád není podle našeho názoru o tolik lepší, aby se vyplatilo pøiplácet.

Jen drobná vylepšení. Otestovali jsme T Phone a T Phone Pro (2023) - iDNES.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6391

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.